Meme Hastalıkları ve Meme Kanseri Nedir?
Meme kanseri kadınlarda en fazla görülen kanserdir. Meme kanseri, hücrelerin kanser niteliği kazanması (sınırsız ve kontrolsüz çoğalma, büyümeye başlaması) sonucu oluşur. Dünyada ve ülkemizde kadınlarda en sık görülen kanser olan meme kanseri her 8-10 kadından birinde yaşam boyunca oluşmaktadır. Fakat, çok az kişi bunun önemini anlamakta veya risk altında olduğunun farkına varmaktadır. Yeni tedavi seçenekleri giderek artmakla birlikte, meme kanserinde başarı erken tanıdan geçmektedir. Meme kanserine erken tanı konulursa hastalıktan kurtulma şansı yüzde 96’dır.
Meme Kanseri Sebepleri Nelerdir?
Hastalığın sebebi kesin olarak bilinmemekle beraber, hastalığa yakalanma ihtimalini artıran faktörler vardır. Bunlar;
İleri yaş
Aile öyküsü
Erken adet görme ve geç menopoz
Doğum ve emzirme yaşı; hiç doğum yapmamak ve geç doğum yapmak (30 yaş sonrası) riski artırmaktadır
Hormon tedavileri
Aşırı kilo
Genetik bozukluk
Doğum kontrol hapları
Düzenli alkol kullanımı
Meme Kanseri Tanısı Nasıl Konur?
Öncelikle kişisel muayene
Klinik muayene
Mammografi
Meme Kanseri Nasıl Tedavi Edilir?
Meme kanserinin en etkin tedavisi cerrahidir. Erken evrelerde yalnızca cerrahi müdahale tek başına yeterli olmaktadır.
Bunun yanında hastalığın evresine bağlı olarak, radyoterapi ve kemoterapi, ameliyat öncesinde, ameliyat sonrasında veya her iki dönemde uygulanabilmektedir.
Meme kanseri ameliyatı sonrası iyileşme ne kadar sürer?
Meme kanserli hastalarda, kanserin ve hastanın durumuna bağlı olarak meme koruyucu ameliyat (lumpektomi) ya da memenin tamamının alındığı ameliyat (mastektomi) uygulanır.
Meme koruyucu ameliyatta, kanserli meme dokusuyla beraber oldukça küçük bir kısım sağlıklı doku da alınır. Alınan miktara bağlı olarak hastada ameliyat sonrasında fiziksel olarak göğüs kalır. Ameliyattan sonra olağan dışı bir durum gelişmezse 1-2 gün içerisinde taburcu olunur. Duruma bağlı olarak dren kullanılabilir. Ancak hastanın temizlik, ütü, diğer ev işleri, spor ve iş hayatı gibi aktivitelere dönmesi kişiden kişiye bağlı değişse de bir miktar zaman alır.
Meme dokusunun tamamen alındığı mastektomi ameliyatında ise hasta 2-3 gün içerisinde taburcu olunur. Yaklaşık 1 hafta boyunca dren takılı kalır. Bu ameliyat sonrasında hastanın müdahale edilen memesinde fiziksel olarak göğüs kalmaz. Hasta eğer tercih ederse plastik cerrahi ile birlikte meme yeniden oluşturulur.
Meme kanseri oldum, tekrar olur muyum?
Eğer hastalık erken teşhis edildiyse ve doğru bir tedavi süreci izlendiyse tekrarlama riski çok düşüktür. Meme tamamen alındıysa, o bölgede bir doku kalmadığından aynı yerde tekrar kanser oluşamaz. Ancak, diğer memenin takip edilmesi gerekir. Ne var ki, eğer hastalık başka bölgelere sıçramışsa, o bölgelerdeki duruma göre tekrar nüksetme ihtimali olabilir.
Önlenebilir mi?
Genel sağlık durumunun iyi bir düzeyde tutulabilmesi için, düzenli ve sağlıklı beslenme ile düzenli hareket önemlidir. Ancak etkisi net olarak kanıtlanmış önleyici bir unsur yoktur.
Ne zaman mammografi çektirmeliyim?
40 yaş üstü kadınlar yılda bir kez mammografi çektirmelidir. Hastada şüpheli bir durum varsa, doktorunuzun karar vereceği bir şekilde takip edilir. Eğer ailede meme kanseri öyküsü varsa 25 yaşından itibaren ultrasonografi ile takip edilmelidir.
Estetik ameliyatla meme yaptırmak kanser riskini artırır mı?
Günümüzde kullanılan protezlerde, kanser oluşma riski yok denecek kadar azdır.
Her ele gelen kitle kanser midir?
Hayır. İyi huylu kistler ya da yoğunlaşmış meme dokusu da olabilir. Ancak bu durumda bir doktora görünmek önemlidir.