HASTALIKLAR VE TEDAVİLER
KOLON HASTALIKLARI
Kalın bağırsak, sindirim sistemimizin anüsle sonlanan son 1, 5-2 metrelik bölümünün genel adıdır. Son 15 cm.lik bölümüne rektum, geride kalan kısmına ise kolon adı verilir. Devamı İçin Tıklayınız.
Huzursuz bağırsak sendromu olarak da bilinir. Kalın bağırsağı etkileyen bir işlevsel sindirim problemidir. Devamı İçin Tıklayınız.
Bağışıklık sisteminin sağlıklı dokulara saldırması sonucu oluştuğu düşünülen ülseratif kolit, inflamatuar kalın bağırsak hastalığıdır. Ülseratif kolit kalın bağırsağın, rektumun veya her ikisinin de iltihaplandığı zaman oluşmaktadır. Devamı İçin Tıklayınız.
Apendiks, ortalamada 9 cm uzunluğunda olan küçük, ince bir kesedir. Gövdenin sağ alt tarafında yer alır. Bu kese kör çıkışlıdır ve girişi sindirim sisteminin bir parçası olan kalın bağırsağa bağlıdır. Devamı İçin Tıklayınız.
Bağırsak düğümlenmesi hızlı bir şekilde müdahale edilmesi gereken acil bir durumdur. Aksi takdirde bağırsaklarda meydana gelen anormal bükülmeler bağırsak tıkanıklıklarıyla sonuçlanabilir. Devamı İçin Tıklayınız.
Kalın bağırsağın son kısmının yüzeysel tabakasının ya da tüm tabakasının makattan dışarıya ulaşması sonrası sarkması ve makat kasının kasılması ile birlikte bu bölgede fıtıklaşması ile seyreden barsak hastalığıdır. Devamı İçin Tıklayınız.
İshal, gün içinde genellikle normalden daha sık sayıda, gevşek ve sulu dışkının çıkarıldığı bağırsak hareketleridir. Devamı İçin Tıklayınız.
Kabızlık, bağırsak hareketlerinin zor veya normalden daha az gerçekleştiği durum anlamına gelir. Neredeyse herkes hayatının bir noktasında kabız olur. Devamı İçin Tıklayınız.
Mide, ince bağırsak ve kalın bağırsaktan kaynaklanan ve organın iç yüzeyine doğru büyüyen ve milimetrik ölçülerden, santimetre ile ifade edilen ölçülere ulaşabilen kitlelerdir. Devamı İçin Tıklayınız.
Kolonoskopi, kalın bağırsak (kolon) ve rektumdaki değişiklik veya anormallikleri belirleyebilmek için kullanılan bir yöntemdir.Devamı İçin Tıklayınız.
FITIK ÇEŞİTLERİ
Fıtık, kas ya da doku içerisindeki bir açıklıktan ya da zayıf bir noktadan, bir organın girmesi sonucu oluşur .Devamı İçin Tıklayınız.
Daha önce geçirilmiş karın ameliyatlarının kesi yerlerinde ortaya çıkan fıtıklardır. Devamı İçin Tıklayınız.
Kasık fıtığı, karın duvarı fıtıkları içinde en sık görülen, kasık bölgesinde oluşan fıtıklardır. Devamı İçin Tıklayınız.
Epigastrik herni, karın orta hatta göbekten yukarıda görülen fıtıklardır ve nadir görülen bir fıtık tipidir.Devamı İçin Tıklayınız.
PROKTOLOJİ UYGULAMALAR
Hemoroid rektumun ve anüsün en alt kısmında, anal kanalın sonunda bulunan genişlemiş damarlardır. Bu kan damarlarının duvarları bazen gerilerek o kadar genişler ki, damarlar daha da şişerek tahriş olurlar. Bu şişme ve tahriş olmanın sonucunda da makatın dışına çıkarlar. Devamı İçin Tıklayınız.
Anüs (makat) bölgesindeki deride oluşan yırtık veya çatlaktır. Kadın ve erkekte aynı oranlarda ve her yaş grubunda görülebilir. Devamı İçin Tıklayınız.
Perianal fistüller kronik ve sıkıntılı bir hastalık grubu olarak bilinirler. Anal ya da perianal fistülün bir ağzı anüs etrafında görülürken diğer iç ağzı ise bağırsak içinde anormal bir yol şeklinde gelişir. Devamı İçin Tıklayınız.
Anal apse, anüs çevresinde kızarıklık ve şişliğe neden olan ağrılı bir rahatsızlıktır. Sıklıkla 30-40’lı yaşlarda olmak üzere tüm yaş gruplarında görülebilir. Makatın acil tedavi gerektiren iltihabi hastalığıdır. Devamı İçin Tıklayınız.
Bir tür virüs grubunun anal (makat) ve perianal (makat çevresi) bölgeye bulaşmasıyla ortaya çıkmaktadır. Zamanla çoğalan virüsler, pembe renkli ve karnabahara benzeyen yapıda kümelenmiş bir siğil topluluğu oluştururlar.Devamı İçin Tıklayınız.
Makat çevresinde hastayı rahatsız eden ve tekrarlayan kaşıntı olmasına verilen isimdir. Hastanın sosyal ve iş hayatını doğrudan etkileyecek kadar dayanılmaz bir kaşıntı isteği vardır. Devamı İçin Tıklayınız.
Kıl dönmesi, daha çok erkeklerde ve kuyruk sokumu bölgesinde meydana gelen bir cilt rahatsızlığıdır. Vücutta sırt, ense, saç derisi gibi bölgelerden dökülen tüy ve kılların gözenek ya da boşluklardan derinin içine gömülmesi ve burada birikerek kistik bir yapı oluşturması sonucu oluşur. Devamı İçin Tıklayınız.
Kişinin istemsiz olarak ya da kontrol edemediği gaz ya da dışkı tutamamasına anal inkontinens adı verilmektedir. Araştırmalar toplumun yüzde 1-18’i ve kadınların ise yüzde 4-24’ünün bu hastalıktan etkilendiğini göstermektedir. Devamı İçin Tıklayınız.
Rektum kalın bağırsağın son kısmına verilen isimdir. Rektum kanseri, kanserli yani malign hücrelerin rektum dokularında oluştuğu bir hastalıktır. Rektum kanseri genellikle rektum astarındaki poliplerden kaynaklanmaktadır. Devamı İçin Tıklayınız.
Rektosel, diğer bir deyişle bağırsak fıtıklaşması, bağırsağın son kısmıyla ön tarafında bulunan organlar (kadınlarda vajen, erkeklerde mesane) arasındaki tabakanın yırtılması/gevşemesi sonucu bağırsağın ıkınmayla bu organlara doğru fıtıklaşması ile oluşmaktadır. Devamı İçin Tıklayınız.
Doktorun gastrointestinal siteminizdeki, özellikle de anüs ve rektumunuzdaki bir anormalliği belirlemesine yardımcı olacak bir tıbbi prosedürdür. Devamı İçin Tıklayınız.
TİROİD HASTALIKLARI
Paratiroid bezi, tiroid bezinin arkasında yer alan sağda ve solda ikişer olmak üzere toplam dört tane bezdir, büyüklükleri 3-4 milimetredir yani mercimek kadar bir bezdir. Devamı İçin Tıklayınız.
Boynun ön alt kısmında, nefes borusunun etrafında bulunan tiroit bezinin büyümesine ve şişmesine “guatr” denilir. Özellikle iyot eksikliği olan kişilerde yaygın görülür ve Türkiye’de de görülme sıklığı fazladır. Devamı İçin Tıklayınız.
Tiroid bezi, boyunda orta hatta yer alan, 20–25 gram ağırlığında ve iç salgı fonksiyonu olan bir organdır. Tiroid bezinin iyot kullanarak yaptığı hormon bütün vücut metabolizmasının düzenlenmesinde rol oynar. Devamı İçin Tıklayınız.
MEME HASTALIKLARI
Meme Kanseri Nedir ?
Meme kanseri kadınlarda en fazla görülen kanserdir. Meme kanseri, hücrelerin kanser niteliği kazanması (sınırsız ve kontrolsüz çoğalma… Devamı İçin Tıklayınız.
Meme Kanseri Ameliyatı Sonrası
Meme kanseri ameliyatı sonrası, hastanın fiziksel sağlığı kadar ruhsal sağlığına da özen göster… Devamı İçin Tıklayınız.
Meme Kanseri Gelişiminin Engellenmesi
Meme Kanseri Gelişiminin Engellenmesi erken alınan tedbirler ve yaşam biçimi ile mümkündür. Sağlıklı beslenmek ve egzersizler önem arz eder…. Devamı İçin Tıklayınız.
SAFRA KESESİ HASTALIKLARI
Safra kesesi karaciğerin hemen altında, sağlıklı yetişkin bireylerde yaklaşık 8 cm uzunluğunda ve 4 cm genişliğinde, sol tarafa yatırılmış bir armut şeklinde duran, içi boş bir organdır. Devamı İçin Tıklayınız.
MİDE HASTALIKLARI
Mide kanseri, midenin yüzeyini kaplayan hücrelerin kontrolsüz büyüme ve çoğalması sonucu oluşan bir kanser türüdür. Yemek borusu ile midenin birleşim yerinde veya midenin gövdesinde oluşabilir. Devamı İçin Tıklayınız.
PANKREAS HASTALIKLARI
Pankreas, midenin arka tarafında yerleşimli, hem sindirim için gerekli enzimleri üreterek kanal vasıtasıyla ince bağırsakların ilk kısmı olan duodenuma aktaran, hem de kan şekerinin düzenlenmesi için gerekli hormonları üreten bir salgı organıdır. Devamı İçin Tıklayınız.
Kistler, içi sıvı dolu kesecikler olarak tanımlanabilirler. Pankreas kistleri, yaygın görülen bir kist çeşididir. son yıllarda sıkça rastlanan pankreas kistleri her 100 bin kişiden beşinde görülmektedir. Devamı İçin Tıklayınız.
AMELİYAT SONRASI BAKIM
Yara iyileşme süreci, oluşma mekanizmasından bağımsız olarak temelde 3 aşamada gerçekleşir. Bunlar; enflamatuar, proliferatif ve yeniden yapılanma aşamalarıdır. Devamı İçin Tıklayınız.