Kolonoskopi Nedir?
Bundan önceki yazılarımız da Kalın Bağırsak Kanseri, Kolon Polipleri gibi hastalıklar ile alakalı yazılar paylaşmıştık. Bu hastalıkların belirti, tanı, tedavi gibi durumları hakkında bilgiler vermiştik. Şimdi bu hastalıkların teşhislerinin koyulmasında kullanılan oldukça yaygın olarak kullanılan bir yöntem hakkında bilgileri sizlerle paylaşacağız. Kolon cerrahisi hakkında ve kolon hastalıkları ile alakalı yazıları inceleyip okumak isterseniz eğer ”Hastalıklar ve Tedaviler” sayfamıza gidebilirsiniz. Kolonoskopi, kalın bağırsak (kolon) ve rektumdaki değişiklik veya anormallikleri belirleyebilmek için kullanılan bir yöntemdir. Bu yöntem, kolon kanseri teşhisinde ya da ileride risk teşkil edebilecek bir durumun belirlenmesinde oldukça önemlidir. Ne var ki, yaptırması gereken birçok insan, işlemin verebileceği rahatsızlık hissi, utangaçlık ve bunun gibi sebeplerden ötürü bu işlemden kaçınmaktadır. Operasyon esnasında uzun ve esneyebilen bir hortum rektuma yerleştirilir ve buradan doğru bağırsak içerisinde ilerlenir. Hortumun ucunda bulunan küçük video kamera sayesinde hekim, kolonun içerisinin tamamını görme imkanına sahip olur. Gerekli durumlarda, polip ya da başka anormal dokular da operasyon esnasında çıkarılabilir. Buna ek olarak, işlem esnasında biyopsi almak da mümkündür.
- Bağırsak şikayet ve semptomlarını araştırmak için: Kolonoskopi sayesinde karın ağrısı, rektal kanama, kronik kabızlık, kronik ishal ve benzeri bağırsak problemlerinin sebeplerinin anlaşılması oldukça kolaylaşır.
- Kolon kanserini görüntüleme: Eğer 50 yaş ve üzerindeyseniz, doktorunuzun tavsiye edeceği zaman aralıklarında kolonoskopi yaptırmak, kolon kanserinin erken teşhisi açısından önem kazanır.
- Poliplerin belirlenmesi ve çıkarılması: Eğer daha önceden polip belirlenmişse, doktorunuz belirli zamanlarda kolonoskopi önerebilir. Bu, kolon kanseri riskinizi azaltmak için yapılır.
- Kişiden kişiye değişmekle beraber yaklaşık 30 – 60 dakika arasında sürer. Hastanın herhangi bir rahatsızlık ya da ağrı hissetmemesi için ilaç kullanılabilir ve hastanın muayene masasında sol tarafının üzerine yatması istenir.
- Kolonoskop, kolona hava üfleyerek genişlemesini sağlar. Böylece kolonun içini daha net ve açık bir şekilde görmek mümkün olur.
- İşlem esnasında ve sonrasında hafif bir kramp hissedilmesi normaldir, bunun için endisşe edilmesine gerek yoktur.
- Hamilelik
- Akciğer rahatsızlığı
- Kalp rahatsızlığı
- Herhangi bir ilaca alerji
- Diyabet hastasıysanız ya da kan pıhtılaşmasını etkileyecek herhangi bir ilaç kullanıyorsanız işlem öncesinde doktoru muhakkak bilgilendirin. Lütfen iletişim sayfamızı ziyaret ediniz.
Daha detaylı bilgi almak için lütfen İLETİŞİM sayfamızı ziyaret ediniz.
KOLONOSKOPİ ÖNCESİ HAZIRLIK
Unutmayın ki doktorunuz nasıl hazırlanmanız gerektiğini söyleyecek en doğru kaynaktır. Kolonoskopi için tarih belirlendiğinde çeşitli talimatlar size verilecektir. Bu talimatlara harfiyen uymanız, işlemin sonuç verebilmesi açısından çok önemlidir.
Kolonoskopi yaptırmaya gelirken, tercihinize kalmakla beraber, yanınızda bir yakınınız olması size kolaylık sağlayacaktır.
İşlemden 3 – 4 gün önceden yediklerinizi düzenleyerek ve hafifleterek bağırsak temizliğini kolaylaştırabilirsiniz. Sindirimi kolay ve hemen atılan düşük lifli gıdalar genellikle önerilmektedir.
Yenilmesi önerilenler:
- Beyaz ekmek, makarna ve pirinç
- Kabuksuz ve iyi pişmiş sebzeler
- Kabuksuz meyve
- Yağsız et, tavuk, balık
- Yumurta
Yenilmesi önerilmeyenler:
- Kuruyemiş, patlamış mısır ve benzeri gıdalar
- Yağlı yiyecekler
- Sert et, tavuk
- Tam tahıllar
- Çiğ sebze
- Kabuklu meyve
- Mısır, brokoli, kabak, bezelye, fasulye.
Kullandığınız ilaçları da, doktorunuzun kontrolünde bu aşamada birkaç günlüğüne bırakmanız gerekebilir.
Kolonoskopiden önceki gün katı gıda tüketmeyin. Çorba gibi karnınızı doyuran ancak sıvı olan gıdalar tüketin ve ayrıca su içmeye dikkat edin, susuz kalmayın. Krema, şurup veya renklendirici içermeyen çay, kahve ya da diğer içecekleri tüketebilirsiniz. Alkol, süt, portakal suyu gibi gıdalardan uzak durun.
Doktorunuzun tavsiyesi doğrultusunda işlemden birkaç saat önce herhangi bir şey yemeyi ve içmeyi bırakın.
Kolonoskopiden önceki gece kuvvetli laksativler kullanılır. Bunların kullanım şekli, yine doktorun önerdiği şekilde yapılmalı, katiyen kulaktan dolma veya başka bir kaynağa güvenilmemelidir.
Laksatiflerin alımından sonra devamlı ve kuvvetli bir ishal olacaksınız. Bu aşamada karın ağrısı ve krampları normaldir, endişelenmeyin. Hemoroid varsa, o da rahatsızlık verebilir. Ayrıca bulantı ve kusma da olabilmektedir.
Bu esnada bir müddet banyoya yakın bulunmak, temizlendiğiniz bölgedeki tahrişi azaltacak krem kullanmak ve temizlik için nemli bezler kullanmak rahatsızlığı azaltacaktır.
Her ne kadar rahatsızlık verici bir süreç olsa da, eğer doktorunuz buna gerek gördüyse bu işlemden kaçınmayınız ve geçici olduğunu unutmayınız!