Pankreas Kistleri Nedir?

Kistler, içi sıvı dolu kesecikler olarak tanımlanabilirler. Pankreas kistleri, yaygın görülen bir kist çeşididir. son yıllarda sıkça rastlanan pankreas kistleri her 100 bin kişiden beşinde görülmektedir. Bazı kistler düzenli kontrollerle kontrol altına alınabileceği gibi, bazı kistlerin kansere dönüşme riski bulunduğundan bu durumda cerrahi yöntemler uygulanır. Bu nedenle, kistlerin görüntüleme teknikleri aracılığıyla en doğru şekilde tanımlanması, takibi ve hasta yönetimi oldukça önemlidir.

Pankreas Kistleri Tanısı Nasıl Konur?

Pankreas Kistlerinin Sebepleri Nelerdir?

  • Belirli bir boyutun altında (2 cm.’den küçük) genellikle belirti göstermemektedir. Rutin sağlık kontrolünde ortaya çıkarlar.

  • Eğer belirli bir boyutun üzerindeyse (2 cm.’den büyük) karın ağrısı, kilo kaybı ve erken doyma hissi gibi belirtiler gözlemlenebilmektedir.

  • Eğer kist pankreas kanalı içinde yer alıyorsa pankreas iltihaplanmasına yol açabilir.

Pankreas Kist Tanısı Nasıl Konur?

  • Genellikle belirti vermedikleri için genel kontroller sırasında ya da başka bir sebeple yapılan ultrasonografi, bilgisayarlı tomografi veya MR sonrasında tespit edilirler.

Pankreas Kist Tedavisi Nasıl Yapılır?

  • Eğer hastanın genel durumu elveriyorsa pankreas kistinin en etkili tedavisi cerrahidir. İyi huyluysa bile ileride kansere dönüşme olasılığı olduğundan kistin çıkarılması en güvenilir tedavi yöntemidir.

Pankreas Kistleri Neden Olur?

Bu kistlerin tam olarak oluşma sebepleri bilinmemektedir.