Kasık Fıtığı Nedir ?
Kasık fıtığı, karın duvarı fıtıkları içinde en sık görülen, kasık bölgesinde oluşan fıtıklardır. Kesi fıtığı ile ilgili önceki yazımız için burayı tıklayabilirsiniz. Karın duvarında var olan bir defekt ya da yırtık içerisinden intraabdominal yani karın içi dokuların anormal bir şekilde dışarı çıkarak cilt üzerinde şişlik yaratmasıdır. Başlangıçta ayakta, hapşırınca, öksürünce, ıkınma ve zorlanma ile karın içi basıncın artmasına bağlı olarak kasık bölgesinde görünür olan fıtık, kişi yattığında görünmez olur. Erkeklerde kadınlara oranla görülme sıklığı yaklaşık 3 kat daha fazla olan bu hastalık, tüm fıtık türlerinin %80’ini oluşturur. Bu hastalık çok sık görülmekle beraber, aşağıda belirttiğimiz belirltileri taşıyan kişilerin konu hakkında bir uzmana danışması gerekir. Prof.Dr. Bülent Ankara’da hastalık hakkında muayenehanesinde hizmet vermektedir. Daha detaylı bilgi almak için iletişim sayfamızdan ziyaret edebilir, ya da arayarak randevu alabilrsiniz.
Kasık Fıtığı Sebepleri Nelerdir?
Her hastada tespit edilebilen belirgin bir neden olmayabilir.
Kalıtımsal nedenler, kolajen sentezinin azalması, bağ dokularının zayıflaması, yaşlılık, ağır kaldırma, kabızlık, ıkınma, kronik öksürük, idrar güçlüğü, gebelik, travmalar, karın içinde olan tümörler de fıtık oluşumuna yol açabilir.
Aşağıda sıralanan sebepler, tek başlarına birer hastalık nedeni olmasa da bu oluşumu tetikleyebilirler;
Karın içi basıncının artması, karın duvarında önceden var olan zayıf noktalar, büyük abdest veya idrar yaparken ıkınma (prostat büyümesi ve kronik kabızlık), ağır kaldırma, karın içinde sıvı birikmesi (karaciğer hastalıklarında veya kalp yetmezliğinde asit sıvısı birikebilir), hamilelik, aşırı kilo, kronik öksürük ve hapşırmalar.
Kasık Fıtığı Belirtileri Nelerdir?
Bulantı, kusma, iştahsızlık
Gaz ve büyük abdest çıkaramama
Karın şişkinliği ve gaz ağrısı hissi
Ateş
Artmış nabız
Hızla şiddetlenen karın ve kasık ağrısı
Fıtık şişkinliğinin renginde morarma veya kızarma
Tanısı Nasıl Konur ?
Çoğu durumda hekim tarafından yapılan fiziksel muayene yeterli olur
Eğer fıtık çok küçükse ultrasonografi gerekebilir.
Tedavisi Nasıl Yapılır ?
Tek tedavisi cerrahidir.
Ameliyat açık ya da laparoskopik olarak yapılabilir. Laparoskopik olarak gerçekleştirilen ameliyatta hasta çok kısa sürede normal yaşantısına dönebilir.
Kasık fıtığının tek tedavisi ameliyat mıdır?
Hastanın operasyona engel bir durumu yoksa tedavi ameliyattır. Açık ya da laparoskopik yapılabilir.
Laparoskopik ameliyata engel durumlar nelerdir?
Prostat ameliyatı geçmişi, sıkışmış ya da boğulmuş fıtık, genel anesteziye engel bir durum ya da çok büyük fıtık yırtığı durumlarında ameliyat açık yapılır.
Ameliyat sonrası iyileşme nasıl olur?
Hasta tamamen uyandıktan sonra ağızdan gıda alımına başlayabilir ve birkaç saat sonra yürümeye başlayabilir. Genelde hastanede 1 gün yattıktan sonra taburcu olunur. Sonrasında yaklaşık 1 – 2 ay ağır kaldırma, yoğun egzersizden kaçınılmalı ve mümkünse kilo alınmamalıdır. Rahat giysiler ve iç çamaşırları seçilmeli, lastik kısmı kesi üzerine denk getirilmemelidir.
Ameliyattan sonra şişlik olur mu?
Eğer yara enfeksiyonu gelişirse, şişlik, ağrı, kızarıklık gibi şikayetlere sebep olabilir. Ancak onun dışında kesi yerinde şişlik kalmaz.
Kasık fıtığı tekrarlar mı?
Her ne kadar oldukça düşük olsa da bu ihtimal mevcuttur.
Kasık fıtığı, ameliyatı sonrası dikkat etmeniz gereken hususlar konusunda, “Ameliyat Sonrası Yara Bakımı” yazımızı okuyabilirsiniz.